8. sınıf denklem soru ve çözümleri

    DENKLEMLER

 

  1)   x + 6 =13  ise   x=?         

          

      a)13           b)8          c)7          d)-6                                          

 

  2)  x - 3 = 2  ise   x=?

 

      a)3             b)5          c)-5        d)6       

 

  3)  3x + 5 = 14  ise  x=?

 

      a)-2           b)4           c)-3         d)3        

 

  4)   5x - 6 = 19  ise  x=?

 

     a)5           b)10          c)-5         d)0        

 

  5)   2x + 5 = 5   ise   x=?

 

       a)2          b)5             c)-2         d)0      

     

  6)   x + 5 = 3   ise   x=? 

 

       a)2          b)-2           c)1           d)3      

 

  7)   5 – x = 3    ise    x=?

 

       a)2         b)-2          c)0           d)8        

 

  8)   –9 – x = 10     ise  x=?

 

      a)1         b)19          c)0           d)-19     

 

  9)   –5 – 2x = 9     ise   x=?

 

       a)-2        b)-7          c)2            d)8       

 

 10)   2.(x -1) + x = 4    ise  x=?

 

       a)1          b)2          c)3            d)4             

 

 11)   3.(2x + 1) – 5 = 16  ise  x=?

 

        a)3         b)5          c)7            d)4         

 

 12)   3.(2x – 3) – 2.(1–3x) = 1  ise  x=?

 

        a)-1         b)1          c)2           d)-2       

 

 13)   2x-5+3x=4+7x+13   ise  x=?

 

        a)9          b)-5         c)13         d)-11    

 

 14)   5.(3-2x)=15  ise  x=?

 

        a)0          b)1           c)2           d)3         

 

 15)   2.(5x+3) + 8 = 34  ise  x=?

 

       a)-10       b)1          c)2           d)11      

  

 16)  3  eksiğinin  7 katı  63 eden sayı kaçtır?

 

       a) 15       b) 14       c)13         d)12

 

 17)  5(x – 2) = 3x – 4 ise x=?

 

        a)-2          b)4           c)-7         d)3      

 

 18  2x–1 = 107 ise x=?

 

        a)25         b)45         c)54        d)62       

 

 

 

DENKLEM SORULARININ ÇÖZÜMLERİ
Cevap 1)  x + 6 = 13 ise bulmamız gereken bilinmeyen x olduğu için; onu yanlız 

      bırakmamız  gerekiyor. Bu nedenle yanındaki +6 eşitliğin diğer tarafına – 6

      olarak geçer ve denklemimiz;

 

   x = 13 – 6  haline gelir. Buradan x = 7 olarak bulunur.

 

 Cevap 2)  x – 3 = 2 denkleminde ise x’ in yanındaki –3 eşitliğin diğer tarafına +3

       olarak geçer.

 

   x = 2 + 3 olur ve buradan x = 5 olarak bulunur.

 

 Cevap 3)  3x + 5 = 14 ise, önce bilinmeyenimizin yanındaki +5’ i  diğer tarafa –5

     olarak geçiriyoruz.

 

  3x = 14 – 5  

  3x = 9 olarak bulunuyor. x’in başında bulunan 3 çarpanı ise eşitliğin diğer tarafındaki 

          9’un yanına bölen olarak geçer. Buradan;

  x = 9 / 3

  x = 3 olarak bulunur…

 

   UNUTMAYALIM ARKADAŞLAR!!!

   BİR SAYIYI VEYA HARFLİ İFADEYİ EŞİTLİKTE YER DEĞİŞTİRİRKEN; MUTLAKA

   İŞLEM ÖZELLİĞİNİ DE DEĞİŞTİRİCEKSİNİZ… YANİ; TOPLANAN SAYI EŞİTLİĞİN

   DİĞER TARAFINA ÇIKARILAN OLARAK, ÇIKARILAN SAYI TOPLANAN OLARAK, 

   ÇARPIM  DURUMUNDA OLAN SAYI DİĞER TARAFA BÖLEN OLARAK, BÖLEN

   SAYI İSE DİĞER  TARAFA ÇARPAN OLARAK GEÇER.. KISACA

   Toplama ---- Çıkarma

   Çıkarma ---- Toplama

   Çarpma ---- Bölme

   Bölme ---- Çarpma   şeklinde yer değişikliği yapılır…

 

   Cevap 4) 5x – 6 = 19  ise öncelikle bilinmeyen sayımızın yanındaki –6’ diğer

      tarafa atıyoruz.

               5x = 19 + 6 yapıyor ve toplayınca

               5x = 25   oluyor. X’ in başındaki 5 çarpanı da diğer taraftaki sayının yanına

                               bölen olarak  geçiyor. Buradan;

             x = 25 / 5  ve x =5 olarak bulunuyor.

 

  Cevap 5)  2x + 5 = 5 ise +5 i diğer tarafa –5 olarak geçirdiğimizde;

                    2x = 5 – 5 ve

                    2x = 0 bulunuyor…2 çarpanı da bölen geçiyor..

                      x = 0 / 2

                      x = 0

 

 

  Cevap 6) x + 5 = 3   ise +5 diğer tarafa –5 geçer ve;

                    x = 3 – 5

                    x = – 2 olarak bulunur.

 

 

  Cevap 7)    5 – x  = 3    ise bilinmeyenimizin yanındaki +5 diğer tarafa geçer

                  – x = 3 – 5 ve buradan;

                  – x = – 2 olur. Fakat bilinmeyenimizin pozitif olması gerektiğinden;

        Her iki tarafı – ile çarparız ve sonuçta;

                    x = +2 olur

 

 

  Cevap 8)   –9 –x = 10  ise  –9 diğer tarafa +9 geçer;

                   –x = 10 + 9 olur. Ve buradan;

                   –x = 19 olur. x’in pozitif olması gerektiğinden

                     x = –19 olur.

 

  Cevap 9)   –5 –2x = 9  ise –5 diğer tarafa;

                     –2x = 9 + 5

                     –2x = 14 olur. –2 çarpanı diğer tarafa bölen olarak geçer ve;

                       x = 14 /–2

                       x = –7 olarak bulunur.

 

 

 

  Cevap 10)  2.(x – 1) + x = 4   denkleminde öncelikle parantezin açılması gerekir.

                      Bu nedenle 2 ile parantezin içindeki x ve –1 sayılarını çarparız. Çarpınca;

                      2x – 2 + x = 4 olur. eşitliğimizin sol tarafında iki tane x’li bilinmeyen var.

                     Önce bunları toplayalım;

           3x – 2 = 4    sonra da –2’yi diğer tarafa geçirelim…

           3x = 4 + 2

           3x = 6   ve 3 çarpanını da bölen olarak geçirirsek;

             x = 6 / 3

             x = 2 olarak bulunur.

 

 

 

 Cevap 11)   3.(2x + 1)  – 5 = 16   denkleminde yine ilk olarak parantezleri açarız.

 

          6x + 3 – 5 = 16     sonra  sayılar arasında işlem yaparız.

          6x – 2 = 16      sonra –2’yi diğer tarafa geçirelim

          6x = 16 + 2

          6x = 18  ve en son 6 çarpanı diğer tarafa bölen olarak geçer ve;

            x = 18 / 6

            x = 3  olarak bulunur.

 

 

 Cevap 12)   3.(2x – 3) –2.(1 – 3x)  = 1    denkleminde ise yine ilk önce her iki

  parantezi de açıyoruz. Açarken parantezin içindeki her iki ifadeyle de çarpmayı

  unutmayın…

 

               6x – 9 –2 + 6x = 1    daha sonra x’li ifadeleri kendi arasında, sayıları da kendi

                                                  arasında işleme sokuyoruz…

 

     12x – 11 = 1     sonra –11’i diğer tarafa +11 olarak geçiriyoruz.

     12x = 1 + 11

     12x = 12    son olarak 12 çarpanını diğer tarafa bölen olarak geçiriyoruz..

         x = 12 / 12

         x = 1   oluyor.

 

 

  Cevap 13 )   2x – 5 + 3x = 4 + 7x + 13     denkleminde önce her iki tarafında aynı olan

                        ifadeleri birbiriyle topluyoruz.

 

       5x – 5 = 7x + 17 oluyor. Eşitliğin her iki tarafında da x bilinmeyeni olduğundan

       bunları  tek bir tarafta toplamamız gerekiyor.. Yer değişikliği yaparken

       küçük olan ifadeyi büyüğün yanına geçiricez.. Sol taraftaki 5x,

       sağ taraftaki 7x’in yanına geçecektir. İşaret değiştirerek tabi;

    – 5 = 7x – 5x +17           (7x ten 5x i çıkarıyoruz)

    – 5 = 2x + 17    şimdi de bilinmeyenimizin yanındaki +17’yi diğer tarafa –17 olarak

       geçiriyoruz.

    – 5 – 17 = 2x

   – 22 = 2x     sonrada x’in başındaki 2 çarpanı bölen olarak geçiyor

   – 22 / 2 = x

   –11 = x    olarak bulunuyor.

 

 

  Cevap 14)   5.(3 – 2x) = 15     önce parantez açılır…

                 15 – 10x = 15     sonra 15 diğer tarafa –15 olarak geçer.

                    –10x = 15 – 15

                    –10x = 0

                             x = 0 / –10

                             x = 0    olur.

 

 

  Cevap 15)   2.(5x + 3) + 8 = 34      önce parantez açalım..

                      10x + 6 + 8 = 34      sora sayıları toplayalım

                      10x + 14 = 34      sonra +14 diğer tarafa geçsin..

                      10x = 34 – 14

                      10x = 20      x’in başındaki 10 çarpanı bölen geçer;

                          x = 20/10

                          x = 2 olarak bulunur.

 

 

  Cevap 16)  3 eksiğinin 7 katı 63 eden sayı kaçtır demek; hangi sayıdan 3’ü çıkarır

   7 ile çarparsak 63 eder anlamına geliyor. Biz o sayıyı bilmediğimiz için 3 çıkarıp 7 ile

    çarpamayız…

   AMAA işlemi tersten yaparsak; yani sonuç olan 63’ü 7 ile bölersek

   (çarpmanın tersi bölmedir.)

   63 / 7 = 9 olur.. ve daha sonra 3 çıkarmak yerine 3 eklersek

    9 + 3 = 12     bu sayıyı bulmuş oluruz..   cevap: 12

 

 

   Cevap 17)   5.(x – 2) = 3x – 4     yine önce parantez açılır..

       5x – 10 = 3x – 4    sonra küçük olan 3x, 5x’in yanına gelir.

       5x – 3x – 10 = – 4

       2x – 10 = – 4    sonra –10 yer değiştirir.

       2x = – 4 + 10

       2x = 6      sonra 2 çarpanı bölen olarak geçer

         x = 6/2

         x = 3 olarak bulunur.

 

 

   Cevap 18)    2x – 1 = 107   en kolay soru sona bırakılır mı kardeşim.. Nasıl böyle bir

     hata yapmışız. Bu soruda sizlere kalsın arkadaşlar.. rahatlıkla yaparsınız. Cevap 54 




Yorum Yaz